10 Υποψηφιότητες για Όσκαρ η Ταινία “Τhe Favourite” του Γ. Λάνθιμου

Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι ένας από τους σημαντικότερους και πλέον ταλαντούχους σκηνοθέτες, όχι μόνο του σύγχρονου ελληνικού, αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου. Έχει να επιδείξει πλούσιο έργο σε πολλούς τομείς: κινηματογράφος, θέατρο, διαφημιστικές καμπάνιες, βίντεο κλιπ, κλπ.

Θα μπορούσε να ειπωθεί πως η σκηνοθετική καριέρα του απογειώθηκε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Τότε υπήρξε μέλος της πολυμελούς ομάδας, που συντέλεσε στο δημιουργικό κομμάτι της φαντασμαγορικής έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Όλος ο κόσμος παραμιλούσε από θαυμασμό για το πρωτόγνωρα εκθαμβωτικό θέαμα.

Μετά από περίπου μια πενταετία, ήρθε η πρώτη σημαντική διεθνής κινηματογραφική διάκριση. Ο “Κυνόδοντας” απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και έδωσε στον Γιώργο Λάνθιμο το “Prix Un Certain Regard” Βραβείο (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών, 2009), αλλά και την πρώτη υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας την επόμενη χρονιά (2010). Ακολούθησαν κι άλλες σημαντικές ταινίες τα επόμενα χρόνια, με τη σημαντικότερη από αυτές να είναι “Ο Αστακός”. Με αυτή την ταινία, ο Γιώργος Άνθιμος απέσπασε το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών, 2015).

Μεγάλες διακρίσεις παγκοσμίως, όμως ένα βραβείο, το σημαντικότερο όλων έλειπε από τη συλλογή του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη. Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να “ρίξει” το τελευταίο “οχυρό” της παγκόσμιας κινηματογραφικής ελίτ, και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο.

Όλα δείχνουν πως έφτασε η μεγάλη ώρα για τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. Τα νέα έσκασαν σαν βόμβα από την Ακαδημία: Η ταινία “The Favourite” είναι υποψήφια για 10 Όσκαρ και είναι η καλύτερη διαφήμιση για τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο!

Η φαντασμαγορική 91η τελετή της απονομής Όσκαρ (2019) θα έχει χρώμα ελληνικό με υποψηφιότητα σε όλες τις σημαντικές κατηγορίες, όπως Α’ Γυναικείου Ρόλου, Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου, κλπ. Η ταινία εποχής διαδραματίζεται στην αυστηρή κοινωνία της αριστοκρατίας της Μεγάλης Βρετανίας του 18ου αιώνα. Είναι ένα αριστουργηματικό ‘πάντρεμα’ δράματος και κωμωδίας. Συναρπάζει με το φανταστικό σενάριο, την αριστουργηματική σκηνοθεσία και την εξαιρετική ηθοποιία από Έμα Στόουν, Ολίβια Κόλμαν, Ρέιτσελ Βάις. Καλή επιτυχία Γιώργο!