Συνάντηση Αναστασιάδη με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό

Στο Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. Οι δυο άντρες συνομίλησαν σε ένα ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα και στη συζήτησή τους αναλύθηκαν πολλοί τομείς σχετικά με τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμοι για την Κύπρο σε πολλά επίπεδα, επομένως το κτίσιμο συμμαχιών και συνεργασιών με άλλες χώρες φαίνεται πως είναι πολύ ψηλά, και δικαιολογημένα, στην ατζέντα της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής. Αξίζει μονάχα να θυμηθούμε πως αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα από τις πρόσφατες γεωτρήσεις, έχει “μπει το νερό στο αυλάκι” όσον αφορά στη διακρατική ενεργειακή/γεωπολιτική συνεργασία της Κύπρου με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ελλάδα, και, όπως είναι αναμενόμενο, η τουρκική προκλητικότητα εκτιμάται οτι θα κλιμακωθεί επικίνδυνα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να υπάρχει ένα καλό κλίμα συνεργασίας με φιλικά προς το νησί κράτη. Φαίνεται, λοιπόν, πως η συνάντηση Αναστασιάδη – Κόστα θα αποτελέσει βάση για μελλοντικά σημαντικά βήματα στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Πορτογαλίας.

Οι προεκτάσεις της συνάντησης των δύο ηγετών

Σε γενικές γραμμές, οι κύριοι τομείς που συζητήθηκαν ήταν η περαιτέρω οικονομική, επιχειρηματική, επιστημονική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών, η ενέργεια, ο τουρισμός, το Κυπριακό, καθώς και η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων.

Να σημειωθεί πως η Πορτογαλία βλέπει θετικά την επέκταση της συνεργασίας της με την Κύπρο. Άλλωστε, η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις (2013) και η αναβάθμιση της διπλωματικής παρουσίας της Πορτογαλίας στην Κύπρο σε επίπεδο Πρέσβη (2014), αποτελούν ακλόνητες ενδείξεις της σύσφιξης των διμερών σχέσεων.

Κύπρος και Πορτογαλία, αν και βρίσκονται στα δυο άκρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν πολλά κοινά σημεία. Είναι δυο χώρες με εξαιρετικές τουριστικές υποδομές, ανήκουν στους κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς της Ευρώπης, πρόσφατα βίωσαν μνημονιακές πολιτικές, ενώ, κατάφεραν και οι δυο να ξεπεράσουν επιτυχώς την οικονομική ύφεση και να βρίσκονται σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης. Η Πορτογαλία έχει όλα τα φόντα να αποτελέσει έναν άριστο σύμμαχο της Κύπρου σε καίριους τομείς αλλά και στο θέματα του Κυπριακού και της υπεράσπισης της κυπριακής ΑΟΖ.