Οι συνέπειες και οι προετοιμασίες για το άτακτο Brexit

Η 30ή Μαρτίου αναμένεται να είναι ημερομηνία-σταθμός τόσο στις σχέσεις Μεγάλης Βρετανίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στο γενικότερο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, καθώς τη συγκεκριμένη μέρα θα λάβει χώρα το περίφημο άτακτο Brexit, που αναμένεται να δημιουργήσει πανικό στις αγορές. Το ρίσκο είναι μεγάλο και τα δυνητικά κέρδη ελάχιστα σε αντίθεση με το Spin Palace όπου οι πιθανότητες κέρδους είναι σαφώς μεγαλύτερες!

Με άλλα λόγια, εάν εν τέλει η Μεγάλη Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς κοινά αποδεκτή συμφωνία, τότε οι αρνητικές επιπτώσεις αναμένονται να είναι πρωτόγνωρες για όλους. Εκτός της μεγάλης οικονομικής-εμπορικής ζημιάς σε Μεγάλη Βρετανία και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα στις μετακινήσεις των πολιτών, αλλά και στην εργασία. Ένα άτακτο Brexit ισοδυναμεί με περιορισμένη μετακίνηση πολιτών μεταξύ Μ. Βρετανίας και ΕΕ. Πλέον, θα απαιτείται βίζα και άδεια εργασίας για όσους θα επιθυμούν να εργαστούν εκεί. Επίσης, θα αρχίσει η επιβολή εισαγωγικών δασμών και οι συνοριακοί έλεγχοι.

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν οτι η ζημιά για τις βρετανικές επιχειρήσεις θα αγγίξει τις αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια στερλίνες σε βάθος δεκαετίας. Οι δυσοίωνες προγνώσεις έχουν αρχίσει ήδη να προκαλούν πανικό, ακόμα και στις εγχώριες ένοπλες δυνάμεις.

Προετοιμασία για το Brexit και στην Κύπρο

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Sky News, οι βρετανικές βάσεις σε Κύπρο, Φώκλαντ και Γιβραλτάρ έχουν ξοδέψει ήδη πάνω από 23 εκατομμύρια στερλίνες για τη διεκπεραίωση “προκαταβολικών αγορών” σε καίριας σημασίας προμήθειες. Η στρατιωτική ηγεσία της Μεγάλης Βρετανίας εκφράζει φόβους για επερχόμενη μεγάλη κρίση και πανικό στις αγορές την άμεση περίοδο λίγο πριν και μετά τη 30η Μαρτίου. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα στις προμήθειες και πιθανές μεγάλες ανατιμήσεις σε προϊόντα και πρώτες ύλες που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι απορίας άξιο εάν οι Βρετανοί πολιτικοί που υπερασπίζονται το σενάριο απόχωρησης της Μεγάλης Βρετανίας χωρίς συμφωνία, αντιλαμβάνονται στην πραγματική τους διάσταση το εύρος των αρνητικών συνεπειών. Σε μια πολύ δύσκολη παγκόσμια συγκυρία, το Ηνωμένο Βασίλειο επιλέγει την απομόνωση από την ηπειρωτική Ευρώπη.