Νέο Σκηνικό Έντασης Ετοιμάζει η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ

“Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη!”. Η διάσημη ατάκα του Σπύρου Καλογήρου προς τον Νίκο Κούρκουλο στη ταινία “Λόλα” από το μακρινό 1964 είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Η Κύπρος ανέκαθεν ήταν αγαπημένο ‘απωθημένο’ των περισσότερων Μεγάλων Δυνάμεων. Από την αρχαιότητα, όλοι ποθούσαν να αποκτήσουν τον έλεγχο της Κύπρου, λόγω της εξαιρετικά σημαντικής γεωπολιτικής θέσης της, μιας θέσης που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων. Δε χρειάζεται κανείς να είναι ιδιοφυΐα για να αντιληφθεί ότι όποιος κατέχει τον έλεγχο της Κύπρου, κατέχει και τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής, τόσο οικονομικά-εμπορικά όσο και στρατιωτικά.

Η ιστορία της Κύπρου μέσα στους αιώνες είναι γνωστή. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ήρθε να προστεθεί άλλος ένας πολύ σημαντικός, ίσως και ο σημαντικότερος όλων, παράγοντας. Οι ενδείξεις από τις πρόσφατες υποθαλάσσιες έρευνες καταδεικνύουν ότι στο βυθό εντός της Κυπριακής ΑΟΖ ενδέχεται να κρύβονται αμύθητα κοιτάσματα αερίου, με τα νούμερα πραγματικά να τρομάζουν! Να φανταστεί κανείς πως μόνο από τα θαλάσσια οικόπεδα 10 & 11 που βρίσκονται στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου, η αξία του οποίου μπορεί να κυμανθεί μεταξύ $270 δις – $1 τρις! Και αν προσθέσουμε το γεγονός ότι η Κύπρος αναμένεται να αποτελέσει ενεργειακό διακομιστικό κόμβο που θα προωθεί το φυσικό αέριο της Αιγύπτου και του Ισραήλ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τη τεράστια σημασία της Κύπρου.

Φαίνεται πως ο γείτονας εξ Ανατολών δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχος σε αυτό το ενεργειακό πάρτι τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΝ, Φατίχ Ντονμέζ, η Τουρκία σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα γεώτρηση κοντά στην Κύπρο, με την πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής να ‘κλειδώνει’ μεταξύ τέλους Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου. Αν και οι μέχρι τώρα γεωτρήσεις της Τουρκίας είναι εντός χωρικών υδάτων της, ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σύντομα υπάρχει το ενδεχόμενο η Τουρκία να προκαλέσει “θερμό επεισόδιο” στην Κυπριακή ΑΟΖ, απαιτώντας δια της βίας “κομμάτι από τη τεράστια πίτα”. Είναι πολλά τα λεφτά…!