Νέα Νομοθεσία Στοχεύει στην Αύξηση του Ελέγχου & της Διαφάνειας στην Πολιτική

Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι πολίτες να εμπιστεύονται τους θεσμούς και τη νομοθεσία του τόπου τους. Διαφορετικά, η αμφισβήτηση προκαλεί δυσφορία και έχει ως αποτέλεσμα τις διαρκείς αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό. Φυσικά, η κριτική είναι θεμιτή πάντοτε. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως η κριτική εξυπακούεται την αυτόματη αμφισβήτηση ή και την αγανάκτηση απέναντι σε θεσμικά όργανα. Μια κοινωνία χρειάζεται ηρεμία και εύρυθμη λειτουργία, με σκοπό να αποδώσει καρπούς για το κοινωνικό σύνολο.

Μεγαλύτερη Διαφάνεια, Αποδοτικότερος Έλεγχος

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση της Κύπρου επιχειρεί να αλλάξει πρόσωπο και να δημιουργήσει ένα νομοθετικό πλαίσιο με μεγαλύτερη διαφάνεια ώστε να έρθει πιο κοντά στον πολίτη. Ανοίγοντας το δρόμο για αμφισβήτηση του ασυμβίβαστου πολιτικών αξιωματούχων και της σύγκρουσης συμφερόντων, τίθενται οι βάσεις για τη θεμελιώδη αναδιάρθρωση του πολιτικού γίγνεσθαι στη χώρα. Εκεί που παλαιότερα ενδεχομένως κατοικούσε ο διχασμός και η έλλειψη εμπιστοσύνης, τα πάντα πρόκειται να γίνουν πιο προσιτά στον πολίτη. Άλλωστε, η διαφάνεια αποτελεί απαραίτητο συστατικό σε μια υγιή δημοκρατία. Το ίδιο και η καλόπιστη κριτική και ο έλεγχος όσων ασκούν αξιώματα.

Στη δημοκρατία, κυρίαρχος είναι πάντοτε ο λαός. Ωστόσο, καθώς η άμεση δημοκρατία είναι ανέφικτη στις σύγχρονες κοινωνίες, εκλέγονται αντιπρόσωποι για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο. Αυτοί οι αντιπρόσωποι, οι εκπρόσωποι του κοινωνικού συνόλου, οφείλουν να είναι άμεμπτοι. Εξάλλου, ορίζουν τις τύχες των πολλών και επομένως δεν υπάρχει χώρος για ημίμετρα στη διαφάνεια των πράξεών τους. Μέσω της κατάλληλης νομοθεσίας στην Κύπρο, οι αλλαγές θα εφαρμοστούν άμεσα και τα αποτελέσματα θα είναι ορατά χωρίς χρονοτριβή.

Είναι αλήθεια πως στη σύγχρονη κοινωνία τα πάντα τείνουν να υποβαθμίζονται. Οι ιδέες και τα ιδανικά τίθενται υπό αμφισβήτηση, οι θεσμοί υποδαυλίζονται και οι νεότερες γενιές ειδικά αγνοούν ακόμη και την ύπαρξη των θεμελιωδών αξιών του Κράτους. Γι’ αυτό και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ η κίνηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Ζαχαρία Ζαχαρίου. Μακάρι να υλοποιηθούν τα σχέδια και η συνέχεια να είναι ακόμη πιο αισιόδοξη!